MOBA Kippenren 2016 - 9 april rondom Barneveld!
Volg RallyForKids op Twitter
Hoofdsponsor van Rally For Kids

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Rally For Kids
Lunteren

 

 

Fantastische Rally for Kids dag op Niederrhein.

Donderdag 18 oktober, 06:15, met een behoorlijke herrie gaat de wekker. Rally for Kids time!! Snel onder het warme dekbed vandaan, douchen, kleren aan, ontbijtje naar binnen schuiven, cameraspullen in de auto leggen, beker koffie voor onderweg pakken en we zijn en route.

Eerst naar Renkum waar ik gelegenheidsfotograaf Chris Gerrist ophaal. Mijn vaste fotograaf-collega Erwin is vandaag verhinderd en in je eentje is zo’n circuitdag best pittig. Dus een extra camera en zoekend oog is zeer welkom. Chris heeft dan nog wel nooit een Rally for Kids dag meegemaakt maar weet zeker hoe hij een camera moet bedienen. Om 07:15 draaien we Renkum uit en de A50 op naar het zuiden. Heel voorzichtig begint in de verte de dag aan te vangen. Na een minuut of 30 is de lucht schitterend rood gekleurd en draaien we de Autobahn op. Even een stukje Tempofrei. Lekker hoor.

Iets na 08:00 rijden we het terrein op. Om Chris een indruk te geven hoe uitgestrekt het is maak ik rustig aan een rondje en leg ik het verloop van de dag uit. Dan de auto parkeren, camera’s pakken en op naar de koffie van Jenny. Daar hadden we wel zin in. In de grote hal is het al een drukte van belang. De tenten staan klaar om uitgepakt te worden, stoelen en tafels staan in de rij, er draaien auto’s warm, de skelterbaan staat al opgeblazen klaar te wachten op de kids en overal gonst het van de bedrijvigheid. Prachtig.

Na een korte begroeting gaan de handen even uit de mouwen en in een mum van tijd krijgt ons hospitalitycentre smoel. De tafels voor het aanmelden van de gasten en de gastrijders staan al klaar en in de knutselclub liggen papier, lijm en kleurpotloden al te wachten. Rally for Kids is er klaar. Laat ze maar komen!

Richting tien uur komen de eerste gasten en gastrijders het terrein op en melden zich in de hal. Even checken of al het papierwerk klopt, polsbandjes voor de catering om en het genieten voor de kids kan beginnen. Ik vind het altijd een erg leuk moment van de dag als je de stemmen van de volwassenen hoort met daar tussendoor steeds meer het joelen en roepen van de kids. Zij nemen bezit van Rally for Kids en het circuit en dat is waar wij op gewacht hebben. Kom op, we willen de baan op!

Maar eerst natuurlijk een woord van welkom door Gert van den Top. Het is zijn laatste grote evenement als voorzitter van Rally for Kids. Wat als een wild idee 6 jaar geleden is begonnen met een paar man is uitgegroeid tot een volwassen organisatie met talloze bezielde vrijwilligers die vandaag 100 kids, hun ouders en 36 gastrijders te gast heeft en daar heel goed voor kan zorgen. Na het welkom aan onze gasten meldt Gert dat hij stopt met het voorzitterschap en stelt onze nieuwe voorzitter aan een ieder voor. Henk Tiemens heet de man. Een groot hart voor kinderen, voldoende benzine in zijn bloed, ervaring met de autosport en een brok bestuurlijke ervaring. Het bestuur heeft er het volste vertrouwen in! Na de verwelkoming van Henk is er nog de verplichte rijdersbriefing. Veiligheid voorop en daarbij hoort een duidelijke uitleg van de spelregels van de dag. Altijd leuk om te zien hoe de kids zich mengen onder die mannen in hun stoere raceoveralls. Dit zijn de mannen die het vandaag gaan doen voor hun!

Na de briefing eerst zonder kids een verkenningsrondje achter Jim van de Heuvel om te kijken hoe het parcours voor vandaag bedacht is. Daarna kunnen 15 rijders hun “vrachtje” ophalen en is het spektakel echt van start. Na een 15 – 20 minuten loopt alles en wisselen de auto’s vlot van bijrijders. Echt alle kids staan in de rij om te wachten op een helm op in te kunnen stappen voor een paar rondes in het tempo wat zij aangeven. Duim omlaag: iets rustiger, duim omhoog: iets sneller. Hoe eenvoudig kan communicatie zijn.

Er staat weer van allerlei lekkers op de kids te wachten. Lekkers op wielen bedoel ik dan natuurlijk. (Hoewel het lekkers van Jenny en haar mensen ook niet te versmaden is). Bekende gastrijders maar ook nieuwe mannen en vrouwen mogen wij verwelkomen. Nissan 350Z, Opel kadett C coupé, diverse BMW’s, Porche 911, Aston Martin, Subaru, Mitsubishi Lancer, Lotus, Fiat, Ford en noem maar op. Ook leuk om te zien is de Mini Countreyman van de KNAF. Fantastisch dat al deze mannen en vrouwen niet alleen een vrije dag nemen om de kids te plezieren maar daar ook nog eens rubber en benzine voor inleveren. De kids zijn voor mij de absolute toppers maar ik vind dat jullie daar niet ver vanaf zitten. Hulde voor jullie!

Na een dik uur is het tijd voor de lunch. Broodjes, beleg, kroketten, frikandellen, warme worst, drinken in allerlei smaken, koffie, het kan niet op. Heerlijk, ik was ook wel toe aan wat brandstof. De camera en ik hebben al een hoop mooie momenten meegemaakt en vast gelegd en ook fotocollega Chris glundert van oor tot oor.

Plotseling groot rumoer, een brullende motor en gierende banden! Een dikke witte BMW draait donuts midden in de hal, de vette witte wolken slaan van de banden. Als de auto stopt gaat het portier open en stapt er een coureur uit gehuld in een witte overall en een witte helm met zwart vizier. Het zal toch niet…? Ja hoor, inderdaad: The Stig is in ons midden! Sommigen zeggen dat zijn longen van Weber komen, dat hij intermediate profiel onder zijn voeten heeft en zijn darmen werken met ALS maar alles wat wij weten is dat hij The Stig is. Al snel drommen de kids om hem heen om met hem op de foto te gaan.

Hup, bord in de afvalbak en we gaan weer verder met waarvoor we gekomen zijn: kids een fantastische dag bezorgen. De tweede ronde gaat in. Ik fotografeer een hoop kids die naast de rijder in de hotseat zitten en wachten tot ze het circuit op kunnen. Prachtig die gespannen bekkies als je het portier open trekt. Beetje zenuwachtig soms maar de nieuwsgierigheid naar wat er gaat gebeuren wint het altijd. En terecht want het is een ervaring die de kids echt uit hun eigen wereld, en soms is die heel klein en vol met kommer en kwel, trekt en waar ze het nog lang over zullen hebben. Kids meenemen naar een pretpark is geweldig natuurlijk maar in een snelle auto over een circuit jagen…. Vraag jij maar aan ze wat ze liever doen. Ik weet het al.

Om een uur of drie is er een korte stop om weer even wat te drinken. Het is een prachtige dag, de zon schijnt volop en de dames van de afdeling “drinken inschenken” draaien met verhitte hoofden overuren.Een aantal kids is moe en heeft geen energie meer om nog een paar rondes mee te gaan over het circuit. Maar geen nood: er is Miranda met haar knutselclub. Lekker tekenen, knippen, plakken wat je maar wilt. Gewoon even rustig zitten en fröbelen is ook leuk. Of je kruipt achter de Playstation, op een skateboard, pakt een waveboard, stapt op een skelter of springt het laatste beetje energie uit je lijf op het springkussen. Doe wat je wilt want het is jouw dag!

Om half vijf ligt de baan er verlaten bij. Hier en daar in bochten zand op het asfalt of een paar stukken rubber. Af en toe ruikt het nog naar warme banden en hete motoren. Alle gastrijders zetten hun auto op de trailer en komen samen met de gasten nog één keer bij elkaar in de grote hal. Samen aan de BBQ en dan nemen we afscheid van elkaar. De kids en hun ouders zeggen lieve en soms zelfs ontroerende woorden. Het was inderdaad weer een fantastische dag daar op Niederrhein. De laatste voor 2012 maar in 2013 zijn wij weer present. Reken daar maar op!

Om 19:55 slingert er een donkerblauwe Skoda Octavia de A50 af, afrit Renkum. Fotocollega Chris is bijna thuis. “Wat een gave dag zeg, wat een glunderende kids, wat een geweldige auto’s en gastrijders en wat een heerlijk ontspannen sfeer” zegt hij bij het uitstappen. “Een ervaring om niet snel te vergeten”. En zo is het kerel!

 

Jacko Morren
Secretaris Rally for Kids


Klik hier voor 118 foto's door Jacko Morren

Klik hier voor 71 foto's door Chris Gerrist

 


Was u aanwezig als gezin, gastrijder of sponsor en wilt u een reactie aan ons sturen? Gebruik hiervoor het reactieformulier. Uw reactie wordt eventueel op de site geplaatst!

Reacties op de circuitdag:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallo Evelien,

Namens de 12 kinderen van gezinshuizen Overbeek en Zwanenburg en de drie andere begeleiders, waaronder mijn vrouw, wil ik jullie hartelijk bedanken voor de geweldig mooie dag die we gisteren mochten hebben tijdens de circuitdag in Niederrhein. Van jong tot oud, hebben we ons prima vermaakt en genoten van de ongedwongen en gezellige sfeer. "Petje af!" voor jullie als organisatie van 'Rally for Kids'

Groeten, Dick Overbeek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stichting Rally For Kids


«-- terug