MOBA Kippenren 2016 - 9 april rondom Barneveld!
Volg RallyForKids op Twitter
Hoofdsponsor van Rally For Kids

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Rally For Kids
Lunteren

 

 

Rally For Kids kan terugkijken op prachtige rally

Nederland Rally 2007: Geslaagd evenement voor Rally For Kids!

Naar mate zaterdag 13 oktober dichterbij komt, stijgt de spanning bij de leden van de stichting Rally For Kids. Ondanks weken van goede voorbereiding wordt menigeen onrustig. Zullen alle gasten wel komen? Wat voor weer krijgen we? Hebben we genoeg vrijwilligers? Gaat alles goed met de tent en de catering? Krijgen we de auto’s op tijd klaar? Is alles nou goed geregeld en ga zo maar door…

Donderdagavond gaat het plotseling mis. Tijdens het proefritje met de Opel Astra klapt ineens de motorkap open. Grote barsten springen in de voorruit en ook de lichtbak spat kapot. De schrik zit er goed in! Gelukkig zijn alle lampen nog heel, maar de bak en de voorruit zullen vervangen moeten worden. Ondertussen gaat het ook fout met de Opel Ascona. Een laatste rondje om de grote verstralers af te stellen doet ook deze auto plotseling stilstaan. De auto weigert dienst en er zit niks anders op dan de auto de afgelegde kilometers terug te duwen naar de werkplaats. Later blijkt dat er te lichte zekeringen gebruikt zijn en is dit euvel snel verholpen.

Vrijdag komt alles weer in orde. De nieuwe voorruit is snel gemonteerd en bij Eep Borgers is ook nog een passende lampenhouder voor de Astra beschikbaar. We maken ons op voor de technische keuring. De Astra krijgt na een vluchtige inspectie al gauw een goedkeurende sticker op de zijruit, maar de Ascona moet vele kritische blikken ondergaan. Op zich een hele goede zaak natuurlijk. Hetis voor de technische commissie een nieuwe auto en er wordt ruim detijd genomen om alle veiligheids-voorzieningen te controleren. Maar na kortstondig overleg tussen de veiligheids-officialswordt met een goedkeurend knikje de felbegeerde sticker op de Ascona geplakt. De monteurs stralen van geluk. Ze hebben een fraai stukje vakwerk verricht. Allen verlaten tevreden de technische keuring.

Het werk zit er voor de vrijdag nog lang niet op. Aan de Hermesweg staat inmiddels de grote VIP-tent, waar zaterdag vele gasten worden verwacht. Tientallen tafels en stoelen, banken, planten etc. moeten worden klaargezet. Het is al laat in de avond als iedereen moe maar voldaan de tent verlaat en huiswaarts keert om te gaan slapen voor de dag die komen gaat.

Het is zaterdagmorgen. Bij de meeste leden van Rally For Kids loopt de wekker al weer vroeg af.Om zeven uur zijn de eersten al weer paraat. Het duurt nog wel een uur of vier voor de eerste guk in de weer met het bestickeren van de auto’sen het uitladen van hetasten zullen komen, maar ermoet nog van alles worden gedaan en neergezet. Voorzichtig komteen waterig zonnetje uit de mist tevoorschijn. Het zal een schitterende herfstdag worden met veel zon en een aangename temperatuur. De monteurs zijn dr gereedschap. De rallyrijders zijn vertokken om de klassementsproeven te verkennen en delaatste pacenotes te noteren. Binnen in de tent zijn de gastvrouwen bezig met de broodjes en koffie. Die laat een ieder zich goed smaken. Allerlei attributen voor de Kids worden voor de dag getoverd. Kleurplaten en potloden, een heuse miniatuur-racebaan met rallywagens, twee racesimulators met echte kuipstoelen, stuur en monitor en ga zo maar door. Vandaag mag het de Kids aan niets ontbreken. Hoofdsponsor Brezan heeft 150 nieuwe petjes en speciale Rally For Kids keycords met VIP-pasjes laten maken. Zouden we er veel overhouden?

Rond half elf komen de eerste gasten binnen. Kids die met hun ouders voor even hun moeite, waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden, kunnen vergeten. Ook diverse sponsors en andere genodigden melden zich. Ze worden ingeschreven en ontvangen allemaal een petje, keycord en programmaboekje. De koffie staat met een heerlijke Rally For Kids moorkop voor ze klaar. De Kids genieten van een glaasje frisdrank. Dan komt een grote groep van de Rozelaer uit Barneveld binnen. De stemming zit er al goed in.

Voor het vervoer van alle gasten zijn in totaal 17 busjes, waarvan 7 van de Rozelaer, beschikbaar. De chauffeurs melden zich ook en in de tent wordt het een gezellige drukte. Het is twaalf uur als de voorzitter op één van de banken gaat staan en de menigte toespreekt. De 150 petjes zijn bijna allemaal uitgedeeld. Het zier er mooi uit zo met al die rooie caps met emblemen van de sponsoren. De voorzitter geniet zichtbaar en heet alle aanwezigen van harte welkom. “Vandaag draait alles om jullie” spreekt hij de gasten toe. “Hier doen wij het voor! We wensen jullie heel veel plezier vandaag.”

De dames van de catering hebben een uitgebreide lunch klaargezet, compleet met soep en lekkere broodjes. Iedereen doet het zich goed smaken, en met een gevulde maag wordt in één van de busjes vertrokken naar de eerste klassementsproeven. Wachtend op het spektakel dat komen gaat, zijn de gasten van Rally For Kids duidelijk herkenbaar aanwezig. Grote namen uit de vaderlandse rallysport komen op hoge snelheid voorbij. Ook diverse buitenlandse deelnemers uit Engeland en Denemarken passeren de Barneveldse rallypaden. De Kids genieten met volle teugen en de ouders moedigen de rijders aan. Luid gejuich klinkt als een auto iets te dwars schiet en achterstevoren op de weg komt te staan. Even steken, veel gas en met het rook van de banden gaat hij er weer als een pijl vandoor.

Het is even wachten op de auto’s van Rally For Kids. Met startnummer 78 komen Gert van den Top en Ron Koetsier in hun Opel Astra voorbij. Met de handen in de lucht worden ze door de Kids toegejuicht. Even later komt nummer 80, de Opel Ascona met Dick van Dijk en Albert van der Worp er aan. De achterwiel aangedreven Ascona laat zich gemakkelijkdwars gooien. Opnieuw klinkt ereen gejuich terwijl de equipe de wagen keurig door de bocht weet te loodsen. Als derde wagen is ook de Opel Manta van de stichting Rally For Kids ingezet. In de toerklasse “slowly sideways” rijdt oud Nederlands rallykampioen en speciale gastrijder Rob van der Poel samen met Jos Brugman zijn rondes.

Na de eerste twee klassementsproeven volgt de eerste service. Twee plekken zijn gereserveerd voor het servicen van de drie rally auto’s. Als eerste komt de Astra binnen. De balans is een beetje uit de auto tijdens het remmen. “De achterkant komt me telkens voorbij” aldus Gert. Het serviceteam neemt direct de schokdemper onder handen. Een zachtere demping voor zorgt voor het terug vinden van de balans. Verder verloopt alles prima. De Ascona blijkt betrouwbaar en een technische check is voldoende. Enige tijd later komt de Manta al pruttelend en stotterend binnen. Een losgelopen moer bij de cilinderkop is er de oorzaak van dat de uitlaatklep dicht blijft staan. Na het monteren van de moer en het afstellen van de kleppen kan de Manta, net als de andere twee Opels, zijn weg weer vervolgen.      

De eerste VIP-bussen komen al weer terug en de dorstige kelen worden gesmeerd. Ook de bekende autoracer en Dakarrijder Tim Coronel is ‘s middags in de tent aanwezig om de gasten een boek over de Dakar-rally uit te reiken. Het ontvangen boek wordt door Tim gesigneerd en eensamen mogen de Kids met Tim op de foto. De petjes en keycords zijn allang op. Iedereen geniet en zo hoort het ook!

Tijdens de volgende twee services zijn er geen problemen en verloopt alles voorspoedig. Voor het donker worden de lampen gemonteerd die de rijders het zicht in de duisternis geven. Dit is bovendien een spectaculair gezicht voor de toeschouwers die de wagens al van ver zien en horen aankomen.

Rond een uur of vijf worden er grote schalen met salades en een heerlijke rijsttafel binnengebracht. In een lange rij wordt aangesloten voor het dinerbuffet. Het eten smaakt heerlijk. De rijders hebben na de eerste omloop van 5 klassementproeven ook een klein half uurtje de tijd om te eten en schuiven tussen de gasten aan. Verhalen en ervaringen worden over en weer uitgewisseld. De rijders met hun stoere race-overalls zijn voor de Kids de helden van de dag. Al te lang kunnen ze niet blijven want voor de tweede omloop moet op tijd worden geklokt. De rijders nemen afscheid van de Kids. Even laatste groet, een knipoog en een traan. Dan wordt de motor gestart en met veel toeren gaan de rallywagens er weer vandoor.

De vermoeidheid is na het eten op de gezichten van de Kids af te lezen. Een enkeling kruipt al dicht tegen vader of moeder aan. Het is tijd om te gaan. Vele handen worden hartelijk geschud en met een brok in de keel zwaaien we ze uit. Het is zoals de voorzitter vanmiddag in zijn toespraak al zei: “Hier doen wij het voor!”.

Het is al na tien uur als de drie de auto’s van Rally For Kids binnenkomen. Gert en Ron hebben met hun Opel Astra een uitstekende tweede plaats in hun klasse weten te behalen. De beker wordt later tijdens de prijsuitreiking onder luidt applaus van alle aanwezigen in ontvangst genomen. Dick en Albert hebben met hun nieuwe rallywagen ook een foutloze rally gereden. Trots hangen ze over het dak van de Ascona. Het was een schitterende dag.

En de Kids: die dromen vast over snelle auto’s en stoere mannen in race-overalls.


Klik hier voor meer foto's Klik hier voor meer foto's!

De eerste reacites zijn binnen:

Klik voor vergrotingKlik voor vergrotingKlik voor vergroting

Klik voor vergroting

Stichting Rally For Kids

«-- terug