MOBA Kippenren 2016 - 9 april rondom Barneveld!
Volg RallyForKids op Twitter
Hoofdsponsor van Rally For Kids

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Rally For Kids
Lunteren

 

 

We zijn vandaag met onze stichting in Barneveld.

Hier wordt vandaag de Veenhuizen Groep- Nederland Rally verreden, en zoals altijd staat ons materiaal opgesteld op het terrein van Erwin van Schoonhoven (tevens onze webmaster) aan de hermesweg 34 en drie equipes –behorend tot onze stichting- zullen aan deze rally deelnemen. Gert van den Top rijdt met de Opel Astra GSI met Ron Koetsier als navigator, Dick van Dijk rijdt de proeven met z’n broer Bert die vandaag z’n immer aanwezige fototoestel even heeft verruild met de navigatorstoel van de Mitsubishi Evo 3. Albert van de Worp zal als 0 auto- zoals dat heet- rijden met Gertjan Davelaar naast zich. Laatste twee mannen doen dit spelletje voor ’t eerst samen!
In totaal 86 equipes zullen vandaag aan deze heftige rally deelnemen in maar liefst 16 verschillende klassen.

In al deze klassen vallen 3 bekers te verdelen en daar gaat men vandaag fel om strijden!
Bekers…afgelopen week zag ik er- bij een groothandel in sportprijzen- honderden van in de schappen staan! Vaak gaat er –in allerlei sporten- jarenlange training, bloed, zweet en tranen aan vooraf, en soms kost het bakken vol met geld voordat men zo’n beker heeft weten te bemachtigen.. en hier kan je ze gewoon voor een paar luttele euro’s kopen!!
Maf idee eigenlijk…als je er nuchter over nadenkt!? En dat kunnen ze..de (Rally)rijders van Rally for Kids..nuchter nadenken!! Gewoon ietsje eerder op de rem of van het gas af en geen onnodige risico’s nemen…plezier in de sport en veilig thuiskomen dat is hun pré. Presteren is bijzaak! De vitrinekasten bij Gert en Dick thuis zijn stille getuigen van het feit dat je ook met deze instelling wat kunt bereiken….later op de dag zullen ze dat beide bewijzen!

Ze hebben het overigens beslist niet aan hunzelf te danken dat ze op de startgrid staan… De monteurs Erik Commer, Eltjo van Beek en Arjan Liefting hebben de Evo onder handen genomen en na de laatst verreden rally voorzien van een nieuwe koppeling- Jaco Jansen pakte het remmenstelsel van de Astra stevig aan met hulp van z’n broer(tje) Gertjan, en ook z’n Pa –onze Ome jan- was regelmatig present.  Zonder de inzet van deze immer trouwe mannen hadden onze equipes de eindresultaten van deze dag fijn op hun buik kunnen schrijven!! Deze monteurs vormen een even belangrijke schakel van het team als het equipe zelf, dat mag gezegd worden!
Zeven gezinnen hadden zich aangemeld om de dag als VIP bij te wonen, maar door ziekte  vielen er de avond ervoor nog af, en die werden er door RFK weer even bij ‘geregeld’. Ik kan je zeggen dat dit bijregelen niet zo vlot gaat als dat ik dit ff typ!..Afijn.. En passant kwam er nog een moeder met haar zoon langs –niet wetend dat je je via de site aan moet melden- maar ook hun konden gewoon mee!  Het duurde even voordat alle gezinnen present waren, maar nadat de lunch was genuttigd werd het tijd om plaats te nemen in de bus voor vertrek naar de proeven. Hele hectische momenten zijn dat altijd..gepas, gemeet en geregel waarbij veel kalmte en  organisatievermogen van de vrouwen wordt vereist. In deze toestanden maken zij meer indruk op mij- als de bovengemiddelde zojuist voorbijrijdende rallykanonrijder met een net iets te hoog –kijk mij hebben-  gehalte! Helaas voor de man in kwestie..Heeft u deze kalmte trouwens ook? Meld u zich dan vooral aan als vrijwilliger!

Zo ging het hele spul op weg, alweer in de unieke Guppybus van de gelijknamige dierenspeciaalzaak uit Ede. Bestuurd door de eigenaar en eveneens kalme Arnold Vlastuin welke weer bereid werd gevonden om de bus kosteloos in te zetten!! Top Arnold!! Ook Gomes uit Barneveld leende ons een rolstoelbus..van zulke mensen moeten wij het hebben.

Allereerst werden de proeven in Putten bezocht…het weer was niet zo nat als ze eigenlijk voorspeld hadden. Af en toe was er een flinke bui, dan weer een zonnetje wat om ’t hoekje keek. De wegen waren glad en verraderlijk met hier en daar een stuk onverhard. Hetgeen zou betekenen dat er veel spektakel voor de toeschouwers zou zijn. Dit is een weertype waarvan je zeker weet dat er veel ‘afschuiven’ vandaag. De kinderen genoten van het spektakel, doch tegen drie uur wensten zij wel naar de volgende proef te gaan. Even wachten tot startnummer 61 van Gert en Ron langs is geweest, en dan gaan we!

Rond deze tijd arriveerde Dick en Bert in de service…hun 4e proef zat erop. Na de eerste twee proeven waren de mannen al enthousiast en dik tevreden, ze hadden wel een baaltje stro weggetikt maar ’t tempo zat er goed in. Nu na de 4e proef kwamen de mannen met een zeer brede grijns binnen, als een cartoonist ze nú had nagetekend was hun mond een eind buiten het gezicht uit gekomen! Toch had Bert voor ’t eerst angst gevoeld, en hebben we dit niet allemaal een beetje..als een rijtje bomen er uit gaat zien als een schutting en je zelf niet bij de rem kan?! Zij stonden nu 33e algemeen en 3e in hun klasse.

Ook Gert en Ron kwamen nu binnen..de monteurs vlogen evenals bij de Evo met z’n allen op de Astra zoals een hongerige bok dat op een haverzak doet! Mooi om te zien hoe de jongens hier in- gegroeid- zijn. Hopen met zand kwamen uit de wielen, genoeg om een zandsculptuur van de Noitre Dame in elkaar te knutselen! Gert was nu meer tevreden dan na de eerste twee proeven. Door de domme pech van de laatste tijd lijkt het alsof hij niet in een goede afloop durft te hopen. Nu na de 4e proef zijn ze enthousiaster. Ondanks dat ze ongevraagd iemands gras hebben gemaaid (en dat zonder maaibalk!) lagen ze op de 49e plaats en 3e in hun klasse, hetgeen me eigenlijk niet boeit- als onze mannen maar zonder brokken terugkomen!

De Guppybus was inmiddels op de proef in Kootwijkerbroek beland. Daar stond een grote tent voor LUK, één van onze sponsors. (LUK INA FAG) Deze had Bert i.s.m. Gert voor Ralph Neutel –DE Luk koppelingsspecialist in Nederland- georganiseerd. Luk gaat hier vandaag de Rally bekijken met een aantal van zijn klanten onder het genot van een hapje en drankje van De Elstar Catering service..dus dat belooft wat! Gert en Ron –nog niet content met zijn- nu  roodgloeiende remmen- maakte voor hun neus nog een onbedoeld pirouettje, zo had  Ralph even tijd, om zich te overtuigen dat er werkelijk reclame van hun op de Astra staat! De zichtlocatie is hier op de Essenerweg bij de gastvrije Familie van den Brink perfect te noemen. De kinderen kunnen hier veilig kijken achter de hekken en genieten van al het geweld op de rondcours, eveneens onder genot van een hapje en drankje. En ik zag ze ook met LUK gimmicks terugkomen! Ook de sanitaire voorziening was hier goed geregeld. Wel was het een drama om de Guppybus daar weer weg te krijgen. Alles stond vol geparkeerd,  Evelien en Cees Bax moesten alles uit de kast halen om de bus vóór de warme maaltijd naar Barneveld te loodsen!

Hoewel ik zelf niets van de rally heb gezien, kon ik in het serviceterrein een goed beeld krijgen van wat er in’t veld afspeelt..zo vies als de auto’s binnen kwamen- waren zij a.h.w. leesbare brieven van de omstandigheden! Nu kwamen Albert en Gertjan bij de service, zo in de loop van de dag bleek ook de stemming bij hun- na enige gewenning- berebest te zijn. Het is vooral voor Gertjan een nieuwe ervaring, en hij moest vooral leren enkel te navigeren en niet ‘mee te sturen’ aldus Albert! Albert heeft op een zandweg een paaltje geraakt. Sturen hielp daar door de sporen nauwelijks, zelfs niet als Gertjan wel geholpen had! Nu weet ie hoe een treinmachinist zich voelt! Dat paaltje had een remleiding lek gestoten, dus geen remmen meer! Nu kon ook ik me nuttig maken door een 6mm klembusje te scoren bij een ander team…het duurde niet lang of ik had er één gevonden bij vd Heuvel Motorsport een paar honderd meter verderop.. In No-time zat de remleiding er ontlucht en wel weer op! Ik vroeg me af hoeveel bakken met geld die monteurs zouden verdienen als ze 40 uur per week in dit tempo reparaties uit zouden voeren en deze doorberekenen in  tarieven en tijden zoals de dealer dat doet?!


Na proef 5 en 6 moesten ze nog even de handrem van de Astra ontluchten en een gloeiend hete lekke koelslang inkorten. Vervelend klusje om te doen Erik, maar des te mooier om na te kijken! Gert kon opnieuw zijn weg vervolgen, en ook Dick was zo weer weg.

Inmiddels arriveerde de gasten weer op het service terrein, waar de warme- eveneens door De Elstar verzorgde maaltijd klaar stond in de grote Skippyrent tent. De gasten konden zich te goed doen aan drie verschillende echte Hollandse warme potten- te weten- Zuurkool, Boerenkool en Hutspot en alle worsten toeters en bellen die erbij horen..genoeg voor een heel leger! Reken maar dat je daar trek in hebt na zo’n dag buiten! Toen de gasten met hun volle buiken naar huis gingen, en wij nog wat na praatte kwamen Dick en  Bert met een grote smile binnen -en ja zoals ik al zei- ook met hun instelling kan je soms zo’n beker bemachtigen want ze eindigde op -gezien de dikke bolides en ‘grote namen’ in het startveld- op een keurige 28e plaats algemeen en 1e in hun klasse!! En dat levert een prachtige beker op! En wat de rest van de mannen in hun klasse deed dat laten we buiten beschouwing..

En ook Gert en Ron die een aanzienlijk minder presterende auto hebben, plaatsten hun Astra op een niet onverdienstelijke 42e plaats algemeen, en 2e in hun klasse!! Dus hadden ze ook zo’n beker! Het bleek voor beide equipes een goede keus om op intermediates te rijden. Na de Rally keek ik allerlei foto’s op Rallysport.nl en allerlei doorlinken. Dan zie wat de equipes’s mee moeten maken. Je krijgt het idee dat ze voor loonwerker solliciteren! Zandschuiven ploegen, grasmaaien, hooibalen hakselen, noem maar op! Er is veel gesneuveld deze dag, gelukkig alleen materieel! Maar buiten wat mankementjes en een kapotte spoiler voor Dick, konden wij terugkijken op een geslaagde dag!  Het nadeel van het succes van de mannen is: Ze hebben dan zoveel sterke verhalen met elkaar, dat ze vergeten hun handen te laten wapperen!! Gelukkig zijn er dan nog vrijwilligers die een helpende hand bieden, want er valt na een evenement veel op te ruimen zoals altijd, en het is bedtijd voor onze eigen kids..maar de spullen moeten ingeladen worden, de bustent afgebroken enzovoort en Maandag moet er weer iemand op stap om de playseats, de flatscreen en de truck van Roordink terug te brengen…tja het hoort er allemaal bij. Nu op naar 19 Oktober de circuitdag op Zandvoort, maar nu eerst genieten van de nachtrust en daarna.. de Rustdag! En – voor de liefhebbers- afwachten of (ooit) er weer een Rally in Barneveld zal komen….

Was u aanwezig als gezin, sponsor of gast en wilt u een reactie aan ons sturen?
Gebruik hiervoor het reactieformulier. Uw reactie wordt eventueel op de site geplaatst!

Klik hier voor meer foto's Foto's online

Stichting Rally For Kids

«-- terug